Мʼяка іграшка, яка допомагає дітям подолати стрес: бібліотекарі пройшли навчання з Хібукі-терапії

Цього місяця Жива сучасна бібліотека - БФ Бібліотечна країна разом з Дафною Шарон-Максимов та Галиною Сищук провели новаторський курс для бібліотекарів. Місяць навчань був присвячений Хібукі-терапії — методу, що використовує іграшкового песика Хібукі для психологічної підтримки дітей.

Ця терапія прийшла до нас з Ізраїлю, а в перекладі з івриту «Хібук» – це обійми.

Тобто Хібукі – це собака-обіймака із довгими лапами на липучках, які дозволяють дитині бути нерозлучною з терапевтичною іграшкою стільки, скільки потрібно.

Метод Хібукі-терапії заснований на міцній теоретико-методологічній базі та показує високу ефективність в роботі саме з психологічною травмою у дітей.

У 95% дітей після проходження повного курсу (6-10 зустрічей) Хібукі-терапії симптоми психологічної травми були повністю нівельовано.

Деталі на сайті методу https://www.hibukitherapy.com та у фейсбук групі.  До проходження курсу долучився 31 фахівець. Усі учасники курсу  отримали методичні матеріали.

Протягом 8 занять бібліотекарі:

- вивчали питання травми, травмотерапії, хібукі-терапії, введення в метод, підходи до першої зустрічі з дітьми, роботу з батьками;

- знайомилися з досвідом роботи у реабілітаційних таборах, вивчали засоби арт-терапії. Окремо дослідили застосування методу в роботі з дітьми з особливими потребами.

За результатами навчань у деякі громади вже розпочали використання методу — у Покровській громаді цей метод буде впроваджено в межах культурно-спортивного заходу. А Бібліотека на Пріорці м. Києва вже провела першу зустріч Хібукі із дітьми.

Можливість навчання безпосередньо у Дафни Шарон Максимов – педагога-психолога, міжнародного спеціаліста з травмотерапії у дітей та підлітків, авторки методики Хібукі-терапії в Україні забезпечена в рамках проєкту “Здорові бібліотеки”.

Інші новини